гъдулката

добре дошли

в света на…

gadulki-2

Гъдулката е музикален инструмент от групата на струнните лъкови инструменти. Тя се използва често в народната практика както  като солов и ансамблов инструмент, така и за съпровод на вокално изпълнение. Областите, в които е широко разпространена, са: Тракия, Добруджа, Средна Западна България, Лудогорието, както и в някои балкански селища.

ДУШАТА НА ДЪРВОТО

Гъдулките се изработват от дърво (явор, акация, слива, череша и др.) и имат крушовидна форма. Броят на струните не винаги е точно фиксиран, но най-често се срещат с три и четири основни струни, като при някои гъдулки има допълнителни струни “подгласници”, които се поставят под другите, за да резонират на част от тоновете, възпроизведени на инструмента.

gadulki-6
gadulka23

ГЛАСЪТ НА ДЪРВОТО

Тонът се възпроизвежда чрез движението на лъка по струните и чрез движението на пръстите на лявата ръка по тях. Лъкът обикновено е с дъговидна форма и се изработва от дрян или върба с обтегнати конски косми.

обучението по гъдулка

За пътя на таланта до превръщането в гъдулар

Гъдулката е български народен музикален инструмент, чието съществуване е свързано с опазване на културните ни традиции отвъд времето.

По своята същност е специфичен инструмент, който изисква отдаденост и непрестанно желание към самоосъвършенстване, което довежда до необходимостта от специална методически изградена програма, целяща по-лесно усвояване на инструмента.

Правилното звукоизвличане отнема време, а постигането му изисква търпение и всекидневни упражнения, за научаване на правилната постановка на тялото, пръстовка на ръцете и движение на лъка по струните на инструмента.

Всеки един от учениците получава специално внимание и насоки за изграждането му като музикант, а веднъж поставим ли основите на свиренето, пред ученика се отварят широка гама от възможности за пресъздаване на песни и инструментални мелодии от различните фолклорни области на България!

В зависимост от възрастта и желанието на музиканта, гъдуларите могат да развият таланта си освен като солови изпълнители, и като част от Гъдуларска група “Средногорци”, Детско-юношески оркестър за народна музика “Средногорци” или Инструментална група “Средногорци”.

Продължителност на един урок - 45 мин.

Цена на един урок - 15 лв.

Нямате гъдулка?

Предвид спецификата на инструмента, практиката показва, че е необходим около месец, за да придобием правилна преценка дали ученикът притежава необходимите качества, за да свири на гъдулка. През този период ви предоставяме напълно безплатно наш инструмент и необходимите калъф, колан, ключ за настройване, колофон и тунер, с които ще можете да се упражнявате, както по време на репетиции, така и сами  вкъщи.

След изтичане на пробния период, ако притежавате необходимата ритмичност, слухови качества и постоянство, но нямате възможност да закупите свой инструмент, може да запазите нашия срещу месечна такса в размер на 20,00 лв., които ще бъдат използвани за закупуване на гъдулки за нуждите на Школата, или пък да се упражнявате напълно безплатно върху наш инструмент на място в залата ни за репетиции.

Ако имате възможност и желание да закупите свой инструмент, ще ви окажем пълно съдействие за направата на най-правилния избор, какъв точно да бъде той и заедно ще намерим за вас най-достъпната цена.

Предвид тъжната истина, че майсторите – лютиери, които правят качествени инструменти, са много малко в България, както и това, че новите инструменти няма как да имат звука на дърво, съхранявано с години и създадено от ръцете на майсторите в периода на разцвета на българския фолклор през 70 години на миналия век, силно препоръчваме да не закупувате сами нови инструменти или “втора ръка” от известни платформи за пазаруване, без да имате необходимите знания или да съгласувате намеренията си с професионални гъдулари.

Всеки наш инструмент е реставриран от ръцете на Николай Стефанов – един от последните майстори – лютиери в България, а музикалното ни образование и познанствата ни с едни от най-добрите гъдулари в България ни прави уверени, че можем да намерим гъдулката, която най-добре да приляга на ръста, представите ви за външен вид и най-вече за звукоизвличане!

Ще ви дадем съвет напълно безплатно – просто поискайте мнението ни и ще бъдем до вас във всяка стъпка към избирането на вашата гъдулка.

 

Виж повече…

Предлагаме възможност за:

Уроци в залата

Заповядайте в залата на Школа "Средногорци" в гр. Пирдоп, където на живо ще ви покажем света на гъдулката.

Уроци от дистанция

Ако нямаме възможност да се запознаем лично, попитайте за нашето предложение за online уроци по гъдулка.

Уроци по гъдулка:

Без ограничение на възрастта!

Без необходимост от предварителни музикални познания!

По график, съобразен с възможностите на ученика!

Цветина Грамова

ПРЕПОДАВАТЕЛ

Притежава свидетелство за професионална квалификация “Преподавател по гъдулка” от Академията за Музикално Танцово и Изобразително изкуство – гр. Пловдив

Отменяне на урок:

Времето ни е ценно, затова ни позволете да го използваме по най-добрия възможен начин.

Ако не отмените своя урок поне 1 ден предварително, той се заплаща!

Първият урок е безплатен!
Елате и опитайте, понякога един опит може да доведе до опознаване на самия себе си и дори до преоткриването на едно ново аз!
"Целта се постига едва тогава, когато си успял да надминеш себе си!"
Tsvetina Gramova-gadulka-13
Цветина Грамова
преподавател

Специално предложение!

Доведете приятел и, ако той стане наш ученик, в знак на благодарност ви подаряваме един безплатен урок!

Подарък - ваучер
за урок/уроци по гъдулка.

Уморени сте от обикновени подаръци?

Изненадайте любимите си хора с нашето интересно и оригинално предложение – ваучер за урок по гъдулка!

Подарете емоция от света на музиката и превърнете повода в така мечтаното ново начало.

Трябва да знаете, че: 

 • Ваучерът е с валидност 60 дни от датата на закупуване;
 • Вие избирате броя на уроците;
 • При закупуване на повече от един урок, можете да комбинирате уроци по няколко музикални инструмента;
 • Ваучерът е личен и поименен, но може да бъде преотстъпен и на друг;
 • Ваучерът за подарък се издава само и единствено от Школа „Средногорци“ – гр. Пирдоп;
 • Необходима е предварителна заявка;
 • При закупуване на 10 урока, получавате бонус: още 1 безплатен;
 • Ваучерът за подарък не може да се осребрява;
 • Ваучерът може да бъде получен на място в някоя от залите ни в гр. Пирдоп или изпратен по e-mail;
 • Ваучерите могат да се заплатят на място в Школа “Средногорци” – гр. Пирдоп или
  по банков път:

IBAN: BG95UNCR70001522800584
BIC: UNCRBGSF
Титуляр на сметката: „Грамова“ ЕООД
Основание за плащане: Ваучер за урок/уроци по (напишете желаните от вас уроци)

 

Виж повече…

За повече информация, връзка с нас или записвания:

Намерете ни:

Зала "Малък фитнес" в сградата на
СУ "Саво. Ц. Савов" - гр. Пирдоп

Свържете се с нас:

e-mail: [email protected]
тел.: +359877 047 200

Последвайте ни:

Други уроци:

Страницата се зарежда! Заслужава си да почакате!

0

Up icon
error: Съдържанието е защитено!