Уроци по тамбура

ТАМБУРАТА

Тамбурата е един от основните български народни музикални инструменти, чието съществуване е свързано с опазване на културните ни традиции отвъд времето. Има богата история, по време на която е усъвършенствала своята форма и звучене, за да стигне до сегашния си вид, звучност и функционалност

Тя е от групата на струнните, дрънкови музикални инструменти. Характерна е за  пиринския край и Източни Родопи (среща се и в Тетевенско, Разложко и Гоцеделчевско).

Тамбурата има крушовидна форма съставена от череша, орех, върба, топола и др. с продълговата шийка и гриф. В горната му част са разположени ключове, с които се настройва инструментът, а по цялата си дължина е разделен с прагчета, които определят тоновите височини.

Близо до звуковия отвор е поставено магаренцето, върху което се опъват струните, а краят им се закрепва върху струнник, разположен в края на корпуса.

tambura3
tambura2

У нас се срещат тамбури с различни размери, брой на позициите и струните (може да бъде двуструнна, три-, четири-, шест- или осем-струнна). Най-разпространена е осем-струнната тамбура, при която струните са две по две еднакво настроени.

Звукът ѝ се извлича чрез дърпане на струните с перце ( пластинка, която в миналото е била парче черешова кора, с времето заменена от различни видове пластмаса).

В днешно време тамбурата е важен участник в народния оркестър и в инструменталните групи и формации, съставени от традиционни народни инструменти. Смятаща се за предимно акомпаниращ инструмент, често тя изпълнява и солираща функция в оркестъра.

ОБУЧЕНИЕТО

Индивидуални уроци

Ще започнем от запознаване с историята, основните понятия и спецификите на инструмента, както и необходимите операции за поддръжка и настройване, а с времето ще придобиете правилна позиция на тялото, движение на перцето по струните и на ръката по грифа. След като овладеете първа струна и започнете с лекота да свирите първите си мелодии, ще можем да започнем с по-сложните неравноделни размери, орнаменти и акорди, а след време, в зависимост от възрастта и желанието на музиканта, можете да развиете таланта си освен като солови изпълнители, и като част от Тамбурашка група „Средногорци“, Детско-юношески оркестър за народна музика “Средногорци” или Инструментална група “Средногорци”.

Продължителност

Цена

45 мин.

15 лв.

Нямате тамбура?

Школата разполага с богато разнообразие от тамбури, сред които и чело тамбура на видния габровски майстор Стефан Стефанов.

Практиката показва, че е необходим около месец, за да придобием правилна преценка дали ученикът притежава необходимите качества, за да свири на тамбура. През този период ви предоставяме напълно безплатно наш инструмент и необходимите калъф, перце, тунер и колан, с които ще можете да се упражнявате, както по време на репетиции, така и сами  вкъщи.

След изтичане на пробния период, ако притежавате необходимата ритмичност и постоянство, но нямате възможност да закупите свой инструмент, може да запазите нашия срещу месечна такса в размер на 20,00 лв., които ще бъдат използвани за закупуване на тамбури за нуждите на Школата или пък да се упражнявате напълно безплатно върху наш инструмент на място в залата ни за репетиции.

Ако имате възможност и желание да закупите свой инструмент, ще ви окажем пълно съдействие за направата на най-правилния избор какъв точно да бъде той и заедно ще намерим за вас най-достъпната цена.

Предвид тъжната истина, че са останали изключително малко  майстори-лютиери в България,  силно препоръчваме да не закупувате сами нови инструменти или „втора ръка“ от известни платформи за пазаруване без да имате необходимите знания или да съгласувате намеренията си с професионални тамбуристи.

Всеки наш инструмент е реставриран от ръцете на Николай Стефанов – един от последните майстори-лютиери в България, а музикалното ни образование и познанствата ни с едни от най-добрите тамбуристи в България ни прави уверени, че можем да намерим тамбурата, която най-добре да приляга на ръста, представите ви за външен вид и най-вече за звукоизвличане!

Ще ви дадем съвет напълно безплатно – просто поискайте мнението ни и ще бъдем до вас във всяка стъпка към избирането на вашата тамбура!

Виж повече…

Отменяне на урок:

Времето ни е ценно, затова ни позволете да го използваме по най-добрия възможен начин.

Ако не отмените своя урок поне 1 ден предварително, той се заплаща!

Предлагаме възможност за:

Уроци в залата

Заповядайте в залата на Школа "Средногорци" в гр. Пирдоп, където на живо ще ви покажем света на тамбурата.

Уроци от дистанция

Ако нямаме възможност да се запознаем лично, попитайте за нашето предложение за online уроци по тамбура.

Уроците са:

Без ограничение на възрастта!

Без необходимост от предварителни музикални познания.

По график, съобразен с възможностите на ученика!

Първият урок е безплатен!

Специални предложения!

Доведете приятел и, ако той стане наш ученик, в знак на благодарност ви подаряваме един безплатен урок!

Подарък - ваучер
за урок/уроци по тамбура.

Уморени сте от обикновени подаръци?

Изненадайте любимите си хора с нашето интересно и оригинално предложение – ваучер за урок по тамбура!

Подарете емоция от света на музиката и превърнете повода в така мечтаното ново начало.

Трябва да знаете, че: 

 • Ваучерът е с валидност 60 дни от датата на закупуване;
 • Вие избирате броя на уроците;
 • При закупуване на повече от един урок, можете да комбинирате уроци по няколко музикални инструмента;
 • Ваучерът е личен и поименен, но може да бъде преотстъпен и на друг;
 • Ваучерът за подарък се издава само и единствено от Школа „Средногорци“ – гр. Пирдоп;
 • Необходима е предварителна заявка;
 • При закупуване на 10 урока, получавате бонус: още 1 безплатен;
 • Ваучерът за подарък не може да се осребрява;
 • Ваучерът може да бъде получен на място в някоя от залите ни в гр. Пирдоп или изпратен по e-mail;
 • Ваучерите могат да се заплатят на място в Школа “Средногорци” – гр. Пирдоп или
  по банков път:

IBAN: BG95UNCR70001522800584
BIC: UNCRBGSF
Титуляр на сметката: „Грамова“ ЕООД
Основание за плащане: Ваучер за урок/уроци по (напишете желаните от вас уроци)

 

Виж повече…

За повече информация, връзка с нас или записвания:

Намерете ни:

Зала "Малък фитнес" в сградата на
СУ "Саво. Ц. Савов" - гр. Пирдоп

Свържете се с нас:

e-mail: [email protected]
тел.: +359877 047 200

Последвайте ни:

Други уроци:

Страницата се зарежда! Заслужава си да почакате!

0

Up icon
error: Съдържанието е защитено!