Уроци по тамбура

ТАМБУРАТА

Тамбурата е един от основните български народни музикални инструменти, чието съществуване е свързано с опазване на културните ни традиции отвъд времето. Има богата история, по време на която е усъвършенствала своята форма и звучене, за да стигне до сегашния си вид, звучност и функционалност

Тя е от групата на струнните, дрънкови музикални инструменти. Характерна е за  пиринския край и Източни Родопи (среща се и в Тетевенско, Разложко и Гоцеделчевско).

Тамбурата има крушовидна форма съставена от череша, орех, върба, топола и др. с продълговата шийка и гриф. В горната му част са разположени ключове, с които се настройва инструментът, а по цялата си дължина е разделен с прагчета, които определят тоновите височини.

Близо до звуковия отвор е поставено магаренцето, върху което се опъват струните, а краят им се закрепва върху струнник, разположен в края на корпуса.

tambura3
tambura2

У нас се срещат тамбури с различни размери, брой на позициите и струните (може да бъде двуструнна, три-, четири-, шест- или осем-струнна). Най-разпространена е осем-струнната тамбура, при която струните са две по две еднакво настроени.

Звукът ѝ се извлича чрез дърпане на струните с перце ( пластинка, която в миналото е била парче черешова кора, с времето заменена от различни видове пластмаса).

В днешно време тамбурата е важен участник в народния оркестър и в инструменталните групи и формации, съставени от традиционни народни инструменти. Смятаща се за предимно акомпаниращ инструмент, често тя изпълнява и солираща функция в оркестъра.

ОБУЧЕНИЕТО

Индивидуални уроци

Ще започнем от запознаване с историята, основните понятия и спецификите на инструмента, както и необходимите операции за поддръжка и настройване, а с времето ще придобиете правилна позиция на тялото, движение на перцето по струните и на ръката по грифа. След като овладеете първа струна и започнете с лекота да свирите първите си мелодии, ще можем да започнем с по-сложните неравноделни размери, орнаменти и акорди, а след време, в зависимост от възрастта и желанието на музиканта, можете да развиете таланта си освен като солови изпълнители, и като част от Тамбурашка група „Средногорци“, Детско-юношески оркестър за народна музика “Средногорци” или Инструментална група “Средногорци”.

Продължителност

Цена

45 мин.

30,00 лв.

Нямате тамбура?

Виж повече…

Отменяне на урок:

Времето ни е ценно, затова ни позволете да го използваме по най-добрия възможен начин.

Ако не отмените своя урок поне 1 ден предварително, той се заплаща!

Предлагаме възможност за:

Уроци в залата

Заповядайте в залата на Школа "Средногорци" в гр. Пирдоп, където на живо ще ви покажем света на тамбурата.

Уроци от дистанция

Ако нямаме възможност да се запознаем лично, попитайте за нашето предложение за online уроци по тамбура.

Уроците са:

Без ограничение на възрастта!

Без необходимост от предварителни музикални познания.

По график, съобразен с възможностите на ученика!

Първият урок е безплатен!

при закупени 3 урока получавате 4-ти безплатно

Специални предложения!

Доведете приятел и, ако той стане наш ученик, в знак на благодарност ви подаряваме един безплатен урок!

Подарък - ваучер
за урок/уроци по тамбура.

Виж повече…

За повече информация, връзка с нас или записвания:

Намерете ни:

Зала "Малък фитнес" в сградата на
СУ "Саво. Ц. Савов" - гр. Пирдоп

Свържете се с нас:

e-mail: [email protected]
тел.: +359877 047 200

Последвайте ни:

Страницата се зарежда! Заслужава си да почакате!

0

Up icon
error: Съдържанието е защитено!