Нашата музика за вашата

СВАТБА

Всяка сватба има свое усещане, разбиране и въпзприемане за начина, по който трябва да се състои, но едно остава отвъд разнообразието и новите тенденции -
БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА!
Цветина Грамова
Ръководител

Извеждания:

За да бъде сватбата ви съобразена с българските традиции, най-често двама, трима или повече инструменталисти, в зависимост от възможностите на двойката, обличат носиите си според фолклорната област или искания на влюбените, и придават автентичен чар и усещане на онези мигове от деня, които са най-важни:

В ДОМА НА МЛАДОЖЕНЕЦА: сутринта на сватбения ден започва с майката и бащата на младоженеца, които подготвят за всички сватове богата трапеза “за да не ходят гладни”. След като всички сватове се съберат и се почерпят, се играе хоро пред дома на младоженеца и начело със сватбеното знаме се тръгва към дома на кумовете.

ВЗИМАНЕТО НА КУМОВЕТЕ: по стари традиции първото място, което трябва да се посети само от младоженеца, е домът на кумовете. Народната мъдрост гласи, че „пред кум вода се не гази“, което означава, че всяка тяхна прищявка е закон, защото именно те са най-важните хора в сватбения ритуал след младоженците. Младоженецът заедно с инструменталистите отива в дома им с бъклица с ракия, завързана със здравец и червен конец. За него и другите гости кумовете старателно са подготвили почерпка, която трае около половин час, след което всички заедно се отправят към дома на булката.

ВЗИМАНЕТО НА БУЛКАТА от дома на родителите ѝ и отвеждането ѝ по стар обичай в дома на свекървата. Днес повечето двойки могат да си позволят да живеят отделно от родителите на младоженеца, но някога булката реално е напускала къщата на родителите си, пренасяйки се в тази на свекърите, която традиция се е пренесла и в съвремието.

Оркестърът и народните хора́ по време на сватбата


Индивидуални програми по избор

Извеждане на кумове с тъпани и гайда от Школа "Средногорци" - гр. Пирдоп

с тъпанджийска група “Средногорци”

Голяма роля в усещането на традициите в тези обичаи имат музикантите. Освен с визията си, костюмите и деликатното си отношение, те са хората, които чрез усета си създават цялостната атмосфера, без да изпъкват или доминират над нея. Знаят точно кога да започнат да свирят, кога по-силно, кога по-тихо, както и в кой момент да спрат. Обикновено с тях има и танцьори, които спомагат на всеки етап от сватбата да се танцуват български народни хора:

  • в дома на младоженеца и пред него;
  • пред жилището на кумовете преди да ги вземат;
  • в дома им и отново отпред, след като са ги взели;
  • пред дома, в дома и на излизане от дома на булката, а в по малките населени места оркестърът води процесията пред сватбения автомобил, докато младоженците не се отправят към ритуалната зала;
  • по избор до: ритуалната зала, църквата и ресторанта.

 

тел.: +359 877 047 200

Ранните записвания ни позволяват да сме част от празника ви. За това не чакайте последния момент – обикновено тогава нямаме възможност да се ангажираме с още един повод за празнуване!

Изберете:

Гайда, кавал, гъдулки, тамбури, тъпани или всички заедно!

Специално предложение

Тъпанджийска група с гайдар
(само с ранно записване)

Свържете се с нас

Споделете ни вашите представи, ние ще ги осъществим

Щом е казала "ДА"

Нека е както трябва - по български!

Щом е сватба…

...нека е българска!

За повече информация, връзка с нас или запитвания:

Свържете се с нас

Email: [email protected]
Phone: +359877 047 200

Последвайте ни

Страницата се зарежда! Заслужава си да почакате!

0

Up icon
error: Съдържанието е защитено!