Възроди за ден историята

"Да пресъздадеш миналото, съществуващо във времето, пренасящо се в настоящето, чрез твоите виждания е чест и привилегия."
Цветина Грамова

“Нищо не би могло да бъде пресъздадено без хората, заслужили безкрайното ми доверие. Те са източникът ми на увереност, заради, безграничната им лична отговорност и отношение, благодарение на които миналото с лекота заживява пред погледите на стотици, носещи България в сърцето си.”

Благодаря ви!”

Цветина Грамова
Организатор

ПетрЍч и историята

Село Петрѝч, общ. Златица, обл. Софийска е малко селце, намиращо се между Същинска и Ихтиманска Средна гора.

Счита се, че името произлиза от петте реки (петречие), които преминават през него. Четири от тях, мънички, но с важно локално значение: Мирковска, Смолска, Каменишка и Долъ се вливат в река Тополница, която го пресича.

Освен с красивите природни дадености, селото е изпълнено и с богата история.

Разположено на кръстопът, географското му разположение го превръща в място със стратегическо значение през периода на Априлското въстание от 1876 г.

Цвети и ПетрЍч

През 2018 г., виждайки потенциала и реализираните й с голям успех проекти, по покана на тогавашния кмет на селото – Николай Лилов, Цветина Грамова приема да бъде организатор на честванията по случай събитията от Април 1876 г.

Осъзнавайки огромната отговорност и възложеното й доверие, предвид значимостта на историческите факти по време на изготвянето на сценария и режисурата, тя се обръща към д-р Иван Иванов, уредник-музей „Луканова къща“ в гр. Пирдоп, който ѝ предоставя записки и доклади, благодарение на които предвидените думи придобиват истинността на историята, съхранявана дотогава – цели 142 години. 

Първата възстановка

Честването почти бива прекратено поради неспирен проливен дъжд. Въпреки това благодарение на несломимия дух на Цвети и способността й да организира хората, спечелили доверието й, възстановката на първата победна битка на Хвърковатата чета на Бенковски, първия изстрел на Черешовото топче и последвалите битки и жестоки загуби за петрѝчани се осъществява пред насълзената публика – жители и гости на селото.

Някога преди - в снимки

2020 г.

Пандемията от  COVID-19 налага различни забрани и ограничения за провеждането на културни мероприятия, поради които ежегодната възстановка на събитията от април 1876 г. е отменена, а смъртта на загиналите е почетена с поднасяне на венци от официални лица и представители на общината пред паметника “Камбаната”.

2019 г.

143 години от избухването на Априлското въстание с историческа възстановка на събитията в с. Петрѝч от април 1876 г., поставена на 11.05.2019 г. чрез аудио-визуален спектакъл по сценарий и режисура на Цветина Грамова

2018 г.

142 години от избухването на Априлското въстание с историческа възстановка на събитията в с. Петрѝч от април 1876 г., поставена на 12.05.2018 г. чрез аудио-визуален спектакъл по сценарий и режисура на Цветина Грамова

Страницата се зарежда! Заслужава си да почакате!

0

Up icon
error: Съдържанието е защитено!