История

 • 2016 - Основаване на Школа "Средногорци" - гр. Пирдоп

  От Цветина Грамова, танцьор, певец и музикант, изцяло отдадена на музикалното и танцово изкуство в областта на фолклора, желаеща да сподели знанията си с повече хора.

 • 2017 - Заснемане на Филм за БНТ

  Екипът на Българската национална телевизия заснема филма "Силата да възраждаш", представляващ епизод 7-ми от 4-ти сезон на предаването “България от край до край”. Епизодът е изцяло посветен на Цветина Грамова и стремежа ѝ да съхрани и предаде любовта ѝ към българското. След излъчването на филма придобитата популярност води до рязко увеличаване на броя на танцуващите в Школа "Средногорци".

 • 2017 - Първи авторски концерт

  Цялостното отношение към българския фолклор, съчетано с уменията да предаваш пламъка в сърцето си, води до създаването на първия авторски концерт. Участват над  150 самодейци под ръководството на Цвети.

 • 2017 - Създаване на Детски танцов състав "Средногорче"

  Любовта към децата не е нещо, което може да се купи.  Способността да се потопиш в техния свят е дарба, която сред фолклорната действителност на Цвети, води до създаването на Детски танцов състав "Средногорче".

 • 2018 - видеоклип за телевизия "родина"

  След впечатляващо участие в национален фестивал, без колебания сред журито, Цвети и танцьорите ѝ печелят първо място - заснемането на видеоклип за телевизия "Родина". Така се ражда: "Иван на Донка думаше " в изпълнение на Група за Народни Хора̀ "Средногорци" към Школа "Средногорци" - гр. Пирдоп с ръководител Цветина Грамова. Музика: майор Ради Радев. Изпълнява: Формация "Фолклорно Настроение"

 • 2018 - Създаване на още танцови състави към Школата

  Натрупаният сред хората опит, наученото през годините и стремежа на танцьорите към още и още от българския фолклор довеждат до сформирането на Женски танцов състав "Средногорки" и Мъжки танцов състав "Войводи". Паралелно с  тях се обособяват и Вокална група "Средногорци" и Инструментална група "Средногорци". Създаването им показва  най-добрите качества на Цветина Грамова като творец и професионалист в сферата си на работа.

 • 2019 - втори авторски концерт

  През юли 2018 г. Цветина Грамова се запознава с Десислава Василева, което няколко месеца по-късно довежда до реализирането на още по-запомнящ се спектакъл, наречен "Фолклорна приказка". Поставен е на сцена в гр. Пирдоп на 04.05.2019 г. Участниците този път са над 200. Салонът на читалището е препълнен. Има зрители от четирите краища на България, а местните хотели са запълнени от желаещите да се докоснат до творчеството им. Дълго време отзивите изпълват местните печатни медии и телевизия, а спомените са незабравими.

 • 2019 - Тамбурашка група, Младежки танцов състав и Ансамбъл

  Развитието на Школата не спира до тук. През 2019 г. се сформират Тамбурашка група, Младежки танцов състав и Ансамбъл "Средногорци"

 • 2020 - Фолклор по време на пандемия

  През март 2020 г. българския фолклор е изправен пред месеци на социална изолация, а бъдещето на българските хорà се пренася от залата пред мониторите вкъщи. Въпреки опитите на художествените ръководители да запазят, граденото с години, дори и с он-лайн репетиции, много от Школите за народни хорà и танци се закриват, а бъдещето на останалите изглежда все по-несигурно. Напрежението в бранша води до протести, след които са въведени мерки, позволяващи отново да се работи, но при спазване на необходимата дистанция и с приоритет: опазване здравето на всички ни.

 • 2020 - Гъдуларска група и Детско-юношески оркестър за народна музика

  Основаването им започва по-скоро като много личен стремеж няколко забравени народни инструмента да засвирят отново. Благодарение на родителите, повярвали в децата си - няколко месеца по-късно  е и първата изява на младите музиканти по време на концерта "Началото", поставен на открита сцена в двора на СУ "Саво Ц. Савов" на 09.09.2020 г.

 • 2021 - Пазител на традициите

  За цялостната си дейност Асоциацията за Развитие на Изкуствата и Занаятите  определя Цветина Грамова за Носител на приза "Пазител на традициите" за 2021 г. в категория "Фолклор" - млади.

Вярваме, че най-доброто тепърва предстои!

Страницата се зарежда! Заслужава си да почакате!

0

Up icon
error: Съдържанието е защитено!